sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Viherrakentaminen Tampere Pirkanmaa talousalue. Olemme käytettävissä erilaisissa pihahankkeissa puutarhamuokkauksissa, maanmuokkauksissa etc


Tennistuntien ja tennisvalmennuksen lisäksi tarjoan: Viherrakentaminen Tampere Pirkanmaa talousalue. Olemme käytettävissä erilaisissa pihahankkeissa, pensaiden puiden leikkauksissa, puunkaadoissa, puutarhamuokkauksissa, maanmuokkauksissa etc

Yhteydenotot aina ensisijassa sähköpostilla:

Talonmiespalvelu@gmail.com
Toissijainen 044-3380291 whatsup

Yhteydenotossanne tarpeenne kuvailu, osoitteenne, etc muut huomioitavat asiat, kiitos.

Kotitalousvähennysoikeus töistäni.

Tarjoan puutarha-apuja esim pioni- ja muiden kohopenkkien teoissa:

Pionin istuttaminen onnistuu jos on onnistuakseen kun on huolellinen

"Pionien kukinta kohopenkissä alkoi 23.6.2021 (Ohessa kuvia kukkivista pioneista)



Voit istuttaa pionin mihin vuodenaikaan tahansa, mutta parasta olisi istuttaa pioni syksyllä. Etelä-Suomessa paras istuttamiskuukausi on lokakuu, mutta hieman pohjoisemmassa suotuisin aika on elokuun lopussa tai syyskuun alussa.

Jos talvi ja kylmät ilmat ehtivät tulla, on istutus parempi lykätä kevääseen – paitsi jos olet jo ehtinyt ostaa pionit kotiisi. Siinä tapauksessa istutus on aina parempi vaihtoehto, vaikka olosuhteet eivät olisikaan täydelliset. Pioni tarvitsee lämpimän kauden jälkeen kylmää, jotta siemenet pääsevät lepotilastaan.

Pionit kannattaa suojata mahdollisen heikkolumisen talven varalta kuorikatteella tai kuivilla syksynlehdillä, jotka voi kiinnittää maahan peittämällä ne havuilla. Siten matalat kasvit selviävät kylmyydestä.

Kasvattaminen ruukussa siemenistä

Täytä ruukku puolilleen kompostisekoituksella, jossa on yhtä paljon puutarhakompostia ja karkeaa hiekkaa. Lisää sitten hieman turvetta. Lapioi ruukkuun seuraavaksi multaa ja kylvä siemenet siihen. Täytä ruukku lopuksi hiekalla tai mullalla.

Pionimukuloiden istuttaminen – tee näin
Valmistele kukkapenkkisi ennen pionimukuloiden istuttamista.

Valitse aurinkoinen paikka. Kaiva auki 40–50 cm syvä ja yhtä leveä alue.
Voit parantaa maan pitkäaikaista laatua sekoittamalla siihen hieman luujauhoa.
Vältä lannoitteen kaatamista aivan kasvien juureen, mutta voit lisätä pienen määrän hyvin poltettua lantaa kasvien ympärille.

Aseta pionimukulat sitten maahan noin 5–6 cm:n syvyyteen. Varmista, että mukulan ”silmä” katsoo ylöspäin ja että mukulan kaikki osat ovat suunnilleen yhtä syvällä.
Jos istutat useita pioneja ryhmään, sopiva etäisyys kasvien välillä on noin 80–100 cm. Jos sen sijaan istutat perennoja, jätä etäisyyttä 100–150 cm:n verran.

Varmista veden valuminen kasvien luota hyvin pois, jotta kukkapenkkiin ei pääse varastoitumaan liikaa vettä.

Uudelleenistutus

Kun olet istuttanut pionit ja ne kasvavat hyvin, niiden kannattaa antaa olla paikoillaan. Jos nimittäin pioneja siirretään, ne voivat lopettaa kukkimisen, vaikka ne eivät vahingoittuisikaan siirrettäessä. Sen sijaan voit jakaa kasvin ja istuttaa jaetut kappaleet uudelleen. Tee se kaivamalla ylös juuripaakku, jonka haluat jakaa. Varmista, että juuripaakun joka osassa on ”silmiä” eli silmuja. Anna jaetun juurakon kuivua hieman ennen kuin istutat sen uudelle paikalleen. Paras aika jakamiseen on syksyllä.

Lannoittaminen
Pioni ottaa lannoitteen ravinteet talteen uloimmilla silmuillaan. Älä siksi levitä lannoitetta lähemmäs kuin 20 cm:n päähän kasvin keskipisteestä. Keväällä tai kukinnan aikaan voit antaa pioneille hieman luujauhoa tai hyvin hajoavaa lehmänlantaa, niin ne saavat sopivasti ylimääräistä ravinnetta seuraavaksi vuodeksi. Sirottele niitä kasvin ympärille maahan, ei liian lähelle kasvia. Muuten pionin juurakko saattaa vahingoittua. Vältä antamasta pionillesi liikaa typpipitoista lannoitetta.

Pionien hoito

Pionit tarvitsevat päivässä joitakin aurinkoisia tunteja mutta viihtyvät muuten hieman varjoisammassa paikassa.

Pionit viihtyvät multavassa, savisessa, syvässä ja hyvin läpäisevässä kasvualustassa.
Kastele pionejasi huolellisesti istuttamisen yhteydessä. Liian kuivassa nuput eivät puhkea.
Kiinnostavaa pionitietoa

Pioni voi kasvaa 60 cm:stä jopa 2,5 metrin korkuiseksi.
Kukkien koko vaihtelee 4 cm:stä aina 30 cm:iin – ja joskus ne kasvavat jopa tätäkin suuremmiksi.
Pioneilla on viidentyyppisiä kukkia: yksinkertaisia, puolikerrottuja, kerrottuja, japanilaisia ja vuokkomaisia.

Pionin juuret ovat paksut ja mukulamaiset.

Pionisukuun kuuluvat tarhapioni, pensaspioni, tillipioni, munkinpioni, kiinanpioni, ruusupioni ja silkkipioni.
Kesällä pioni kerää ravinteita suureen juurakkoonsa.

-------------------
Ohessa kuvastoa syyskuun lopun ja lokakuun alun pionipenkin uudelleensijoittamisesta isommaksi kohopenkiksi. Sunnuntaina 3.10.2021 pionipenkki on vielä ns "kesken". Ensi kesänä juhannuksen aikaan jos ja kun kukinnot onnistuvat voidaan sanoa onnistuiko vai ei.
---------------------------
Pionipenkki kohopenkkinä vanhoista juurakoista 3.10.2021 Puutarhapalvelut Tampere Talonmiespalvelu@gmail.com pic 1-6. Alkoi kello olla jo yli ilta 18 joten osa kuvista hieman ns tummahkoja:










Kuvat kertovat miten voi hyödyntää kierrätysmateriaaleja kohopenkkihankkeissa



Pionien uusi kohopenkki vaiheessa eli rakentamisvaihe jatkuu kun hakee lisää pahvilaatikoita, syksyn lehtiä ja istuttaa vielä 3 pionijuurakkoa lisää, sekä todennäköisesti ympäröin kohopenkkialueen kiveliöllä





---------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti